Ketentafels presenteren instrumenten Fair Pay

11-12-2023

Werkenden en werkgevers hebben het afgelopen jaar in zogenaamde ketentafels overlegd over een concrete invulling van het begrip Fair Pay. De instrumenten van zes (deel)sectoren zijn vanaf nu te gebruiken om concrete invulling te kunnen geven aan Fair Pay.

Instellingen of fondsen die van de Rijksoverheid cultuursubsidie ontvangen moeten vanaf 2025 Fair Pay doorvoeren voor werkenden, meldt De Creatieve Coalitie. Tot nu toe was het voor vrijwel geen enkele deelsector duidelijk wat een ‘eerlijke betaling’ inhield.

De ketentafels moesten daar verandering in brengen. Deelnemers aan deze gesprekstafels hebben het afgelopen jaar diverse gesprekken gevoerd over wat Fair Pay concreet betekent in hun beroepspraktijk. Voorafgaand aan deze gesprekken hebben werkenden in samenwerking met De Creatieve Coalitie een meerdaagse onderhandelingstraining van trainingsbureau &FLUENCE gevolgd. Zes van deze ketentafels zijn nu klaar en stellen hun tien voorstellen nu beschikbaar. Indien je als werkende conform deze tariefrichtlijnen en arbeidsvoorwaarden werkt, weet je zeker dat je eerlijk betaald wordt.

Hoewel sommige sectoren nog bezig zijn met de inhoudelijke concretisering van Fair Pay, zijn zes branches er inmiddels uit. Zij hebben ondermeer berekend welke opslag je als zzp’er moet rekenen bovenop het cao-loon, of welke tarieven je in rekening moet brengen binnen verschillende fases van je carrière. De volgende beroepsdisciplines zijn tot een voorstel gekomen: Popmusici, Letterenorganisaties, Archeologie, Cultuur, Marketing en Communicatie, Freelance Klassieke Musici, Kunstprofessionals in Cultuureducatie en Amateurkunst.

De resultaten en de instrumenten zijn te vinden op de website van De Creatieve Coalitie.

Beeld: Marvin Meyer/Unsplash.

Afbeeldingen

 

Supporting Partners 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Hogeschool Utrecht
Nimeto Utrecht
ROC Midden Nederland

Partners

De Maakruimte
Vechtclub
Grafisch Lyceum Utrecht
Herman Brood Academie
MaakJeStap
Media Perspectives
Stichting sQuare
Kunstenbond

Netwerk in kaart

Bekijk op de kaart welke organisaties nu deel uitmaken van Utrecht Creative Community. Ook op de kaart met jouw organisatie? Neem contact op.

Bekijk de netwerkkaart
 

 


ONDERDEEL VAN

Utrecht Talent Alliantie

 

 

  

GEFINANCIEERD DOOR

Utrecht Creative Community wordt ondersteund door de supporting partners, Provincie Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Cookie-instellingen