Subsidievoorwaarden belemmeren ontwikkeling van een weerbare en wendbare culturele sector

10-04-2024

Culturele organisaties hebben moeite om te voldoen aan subsidievoorwaarden die eisen dat de begroting op nul uitkomt. Dit beperkt hun vermogen om te investeren in weerbaarheid en wendbaarheid, terwijl de sector te maken heeft met toenemende uitdagingen en kosten, stelt Alexander Ramselaar in NRC.

Regelmatig spreken de adviseurs van Cultuur+Ondernemen met verschillende culturele organisaties. Zo kwam in de aanvraagperiode voor de meerjarige subsidies een aantal uitdagingen over financiële weerbaarheid aan het licht. Adviseur Alexander Ramselaar schreef hierover een opinie-artikel dat op 10 april 2024 werd gepubliceerd in NRC. 

Volgens Ramselaar worden culturele organisaties geconfronteerd met bezuinigingen, toenemende lasten en de druk van duurzaamheid en digitalisering, waardoor investeringen nodig zijn om ambities waar te maken. Echter, de eis dat de begroting op een nulresultaat moet sluiten belemmert de opbouw van buffervermogen en het aangaan van leningen. Financiers en belastingregels maken het ook moeilijk voor culturele organisaties om te investeren en hun financiële positie te versterken. Om de weerbaarheid en wendbaarheid van de culturele sector te verbeteren, zouden overheden de financiële kaders en regels moeten heroverwegen en meer ruimte moeten bieden voor investeringen en groei.

Het volledige artikel is te lezen op de website van Cultuur+Ondernemen.

Bron: Cultuur+Ondernemen
Beeld: Yiran Ding (Unsplash)

Afbeeldingen

Bekijk ook

 

Supporting Partners 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Hogeschool Utrecht
Nimeto Utrecht
ROC Midden Nederland

Partners

De Maakruimte
Vechtclub
Grafisch Lyceum Utrecht
Herman Brood Academie
MaakJeStap
Media Perspectives
Stichting sQuare
Kunstenbond

Netwerk in kaart

Bekijk op de kaart welke organisaties nu deel uitmaken van Utrecht Creative Community. Ook op de kaart met jouw organisatie? Neem contact op.

Bekijk de netwerkkaart
 

 


ONDERDEEL VAN

Utrecht Talent Alliantie

 

 

  

GEFINANCIEERD DOOR

Utrecht Creative Community wordt ondersteund door de supporting partners, Provincie Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Cookie-instellingen