Creatieve Coalitie maakt matcher belangenbehartiging creatieve sector

29-02-2024

Zzp’ers of werknemers binnen de creatieve en culturele sector kunnen met de DeAansluitwijzer.nl eenvoudig te weten komen welke belangenbehartiging beschikbaar is voor hun beroepsgroep. Deze tool moet de drempel voor de ruim 300.000 werkenden in deze sectoren verlagen om zich aan te sluiten.

DeAansluitwijzer.nl matcht ruim zeventig culturele en creatieve beroepen met meer dan veertig belangenorganisaties en is bruikbaar voor zowel zzp’ers als mensen in loondienst. Niet eerder werd in Nederland een dergelijke tool ontwikkeld. Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie: “Juist nu is het belangrijk dat werkenden zich aansluiten. Des te meer mensen dat doen, des te meer impact voor de sector kan worden gemaakt.” 

Tienduizenden werkenden in de culturele en creatieve sector zijn inmiddels al aangesloten bij een beroepsorganisatie, regionaal netwerk of vakbond. Leden geven aan dat een lidmaatschap bijdraagt aan het verbeteren van hun inkomen en het ontwikkelen van hun eigen beroepspraktijk. Ook zijn zij daardoor beter geïnformeerd. “Het organiseren en bundelen van krachten is van essentieel belang in een sector met erg veel flexibel werk en met veel zzp’ers”, zegt Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond. “Zonder sterke verenigingen worden werkenden tegen elkaar uitgespeeld en blijven de tarieven laag.” 

Lidmaatschap van een belangenorganisatie draagt bij aan het verbeteren van de bestaanszekerheid van de sector als geheel. Eerder constateerden wetenschappers al dat werk en inkomen in de culturele en creatieve sector ‘zeer scheef’ verdeeld zijn en dat er ‘weinig werk- en inkomenszekerheid’ geboden wordt. De onderzoekers stellen vast dat er sprake is van een ‘imperfecte markt’. 

DeAansluitwijzer.nl is een initiatief van De Creatieve Coalitie. De Creatieve Coalitie is de koepelvereniging van ruim veertig beroepsorganisaties, regionale netwerken en vakbonden in de culturele en creatieve sector. 

Meer info: www.deaansluitwijzer.nl

Bron: De Creatieve Coalitie

Afbeeldingen

Bekijk ook

 

Supporting Partners 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Hogeschool Utrecht
Nimeto Utrecht
ROC Midden Nederland

Partners

De Maakruimte
Vechtclub
Grafisch Lyceum Utrecht
Herman Brood Academie
MaakJeStap
Media Perspectives
Stichting sQuare
Kunstenbond

Netwerk in kaart

Bekijk op de kaart welke organisaties nu deel uitmaken van Utrecht Creative Community. Ook op de kaart met jouw organisatie? Neem contact op.

Bekijk de netwerkkaart
 

 


ONDERDEEL VAN

Utrecht Talent Alliantie

 

 

  

GEFINANCIEERD DOOR

Utrecht Creative Community wordt ondersteund door de supporting partners, Provincie Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Cookie-instellingen