Arbeidsmarktpositie zzp'ers in culturele en creatieve sector

29-02-2024

De verkenning wil een beeld schetsen van wat we wel en wat we nog niet weten over de arbeidsmarktpositie van zzp’ers in deze sectoren. Die behoefte werd al in 2016 door de Raad voor Cultuur en SER verwoord en is sindsdien – zeker na de Coronacrisis vanaf 2020 en de recente inflatie - steeds urgenter

Hoeveel zelfstandigen werken er en in welke sectoren, wat doen ze (binnen en buiten de sector) en wat verdienen ze, voor wie betekent werken in de sector de hoofdmoot van het inkomen, voor wie een bijverdienste, hoe verhoudt zich dat tot het buitenland, etc.? Deze en nog meer vragen worden regelmatig onderzocht, door beleidsonderzoekers, door wetenschappers, door statistici van CBS en andere instanties in binnen- en buitenland. Doel van deze verkenning is om de informatie uit deze onderzoeken samen te brengen en zo inzicht te geven in wat we al wel weten en wat (nog) niet.

Enkele conclusies uit de verkenning is dat het aantal bedrijven in de creatieve sector groeit en de omvang van deze bedrijven extreem klein is. Ook heeft Nederland in 2022 met 5,4% van de totale werkgelegenheid het op één na hoogste percentage werkgelegenheid in de cultuursector van Europa. 

Het volledige rapport is te downloaden op de website van de Boekmanstichting.

Bron: Boekmanstichting

Afbeeldingen

Bekijk ook

 

Supporting Partners 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Hogeschool Utrecht
Nimeto Utrecht
ROC Midden Nederland

Partners

De Maakruimte
Vechtclub
Grafisch Lyceum Utrecht
Herman Brood Academie
MaakJeStap
Media Perspectives
Stichting sQuare
Kunstenbond

Netwerk in kaart

Bekijk op de kaart welke organisaties nu deel uitmaken van Utrecht Creative Community. Ook op de kaart met jouw organisatie? Neem contact op.

Bekijk de netwerkkaart
 

 


ONDERDEEL VAN

Utrecht Talent Alliantie

 

 

  

GEFINANCIEERD DOOR

Utrecht Creative Community wordt ondersteund door de supporting partners, Provincie Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Cookie-instellingen