Regio wint aan populariteit in creatieve industrie

25-01-2024

De grote steden zijn minder aantrekkelijk voor de creatieve industrie. Waar voorheen grote steden – voornamelijk Amsterdam – de creatieve industrie domineerden, is er nu meer verspreiding van banen naar kleinere steden en andere delen van Nederland, blijkt uit de Monitor Creatieve Industrie 2023.

De Monitor creatieve industrie 2023 is een tweejaarlijks onderzoek van Media Perspectives naar de economische ontwikkeling in de creatieve industrie en ICT. Het lijkt er op dat traditionele voordelen van grote steden voor de creatieve industrie nu deels ombuigen naar nadelen voor ondernemers in die sector. Factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn volgens de onderzoekers het tekort aan betaalbare woonruimte en het ontbreken van geschikte huisvesting voor ondernemingen.

Significante groei
Volgens de Monitor heeft de creatieve industrie in Nederland zich goed hersteld van forse klappen die de sector tijdens de Coronacrisis opliep. De sector heeft niet alleen de uitdagingen van de pandemie overwonnen, mede dankzij de overheidssteun, maar heeft ook een significante groei doorgemaakt.

Met een jaarlijkse groei tussen 2019 en 2022 van 2,9% had de creatieve industrie in 2022 390.000 banen​​. In de hele economie nam het aantal banen in deze periode jaarlijks toe met 1,6%. De banengroei in de creatieve sector is voornamelijk op het conto te schrijven van de creatieve zakelijke dienstverlening, met design als opvallende subsector​​.

Creativiteit als economische grondstof
Opmerkelijk is de toenemende rol van creativiteit als economische grondstof. Er is een aanzienlijke toename in het aantal professionals met een creatief beroep, zowel binnen als buiten de creatieve industrie. Dit benadrukt het groeiende belang van creativiteit in de Nederlandse economie​​, aldus de onderzoekers.

Ook de toegevoegde waarde van de creatieve industrie groeide in 2019 tot en met 2022 harder dan die van de economie als geheel. In die periode was de jaarlijkse groei in de creatieve sector 4,2 procent tegen 3,4 procent voor de hele Nederlandse economie. De totale toegevoegde waarde van de sector was in 2022 bijna 21 miljard euro.

Het aantal ZZP’ers in de creatieve industrie neemt nog steeds toe. In 2022 werd bijna 52 procent van alle banen in de sector ingevuld door zelfstandigen. De subsectoren kunsten en cultureel erfgoed hebben het grootste aantal zzp’ers, gevolgd door de creatieve zakelijke dienstverlening en op enige afstand de media- en entertainmentindustrie.

Benieuwd naar de gehele monitor? Deze kun je online lezen.

(Bron: Mediaperspectives)

Afbeeldingen

Bekijk ook

 

Supporting Partners 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Hogeschool Utrecht
Nimeto Utrecht
ROC Midden Nederland

Partners

De Maakruimte
Vechtclub
Grafisch Lyceum Utrecht
Herman Brood Academie
MaakJeStap
Media Perspectives
Stichting sQuare
Kunstenbond

Netwerk in kaart

Bekijk op de kaart welke organisaties nu deel uitmaken van Utrecht Creative Community. Ook op de kaart met jouw organisatie? Neem contact op.

Bekijk de netwerkkaart
 

 


ONDERDEEL VAN

Utrecht Talent Alliantie

 

 

  

GEFINANCIEERD DOOR

Utrecht Creative Community wordt ondersteund door de supporting partners, Provincie Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Cookie-instellingen