Lezing: Van klimaatadaptatie een feestje maken!

22 keer bekeken

Begin

09-06-2024 om 13:30

Einde

09-06-2024 om 14:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Bibliotheek Utrecht, Neude

Ruim tien jaar enthousiasmeert Marit Overbeek als vrijwilliger bewoners en gemeente om samen de stad te vergroenen. Op Rotsoord bouwde ze een community van ondernemers en (buurt)bewoners, met als doel dit dicht bebouwde gebied ook een groene, fijne verblijfsplek te laten zijn.

“Een stad radicaal vergroenen is alleen haalbaar als je het beheer durft toe te vertrouwen aan bewoners. Neem dan wel afscheid van het idee dat alles eruit moet zien als een aangeharkt parkje." Deze uitspraak van rijksadviseur Wouter Veldhuis brengt Marit Overbeek in de praktijk. 

Op Rotsoord bouwde ze een community van ondernemers en (buurt)bewoners, met als doel dit dicht bebouwde gebied ook een groene, fijne verblijfsplek te laten zijn. Onder de vlag RotsoordGroen organiseerde deze community guerilla gardening-activiteiten, festivals en ontwerpsessies. Tegelijkertijd stuurden ze een manifest naar de gemeenteraad en riepen ze Rotsoord uit tot Zusterpark van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Door drie mobiele tuinen op het meest versteende stuk van Rotsoord te zetten, voorzien van bankjes, maakten Marit en haar partner Ron Buiting de parkgedachte concreet. Door zaailingen en ander spontaan opkomend groen op Rotsoord in de schijnwerpers te zetten, bouwen ze nu aan acceptatie van meer ‘wilde’ natuur. Marit legt bovendien verbindingen tussen stads- en buurtvergroeners met de Parkmakers-beweging. Inmiddels zijn er tien Zusterparken in de stad Utrecht. Zij delen de missie samen één groot park te vormen, waar wilde flora en fauna kunnen gedijen.

Na afloop van Marits verhaal, ben je geïnspireerd aan de slag te gaan in je eigen buurt en weet je hoe je van vergroening een feestje maakt.

Bron: Bibliotheek Utrecht

 

Supporting Partners 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Hogeschool Utrecht
Nimeto Utrecht
ROC Midden Nederland

Partners

De Maakruimte
Vechtclub
Grafisch Lyceum Utrecht
Herman Brood Academie
MaakJeStap
Media Perspectives
Stichting sQuare
Kunstenbond

Netwerk in kaart

Bekijk op de kaart welke organisaties nu deel uitmaken van Utrecht Creative Community. Ook op de kaart met jouw organisatie? Neem contact op.

Bekijk de netwerkkaart
 

 


ONDERDEEL VAN

Utrecht Talent Alliantie

 

 

  

GEFINANCIEERD DOOR

Utrecht Creative Community wordt ondersteund door de supporting partners, Provincie Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Cookie-instellingen