CM x FOTODOK - De fotografische blik

45 keer bekeken

Begin

13-04-2024 om 14:00

Einde

13-04-2024 om 15:30

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Centraal Museum, Utrecht

Wat is de impact van de alomtegenwoordigheid van beelden op onze ervaring van de werkelijkheid? Samen met FOTODOK nodigt het Centraal Museum beeldende kunstenaars, fotografen en andere experts uit om deze vraag te verkennen. De fotografische blik staat in deze editie centraal.

Gesprek 13 april - De fotografische blik 
Kijken we nog wel met het blote oog naar de wereld, of ervaren we deze indirect, via beelden? En wat doet dit met onze ervaring van de werkelijkheid?  

De kunstenaars die in de jaren ’60 en ’70 fotorealistisch begonnen te werken behoorden tot de eersten die signaleerden hoe beeldcultuur onze perceptie van de werkelijkheid overnam. Dat was voor deze kunstenaars de reden om niet langer naar geleefde ervaring te schilderen, maar om bestaande afbeeldingen als uitgangspunt voor hun schilderijen te nemen. Met veelal zelf geschoten foto’s als vertrekpunt, werd de realiteit in de geschilderde voorstellingen subtiel gemanipuleerd om de wisselwerking tussen oog, camera en beeld te onderzoeken. Hierdoor wierpen deze kunstenaars de vraag op wat de werkelijkheid eigenlijk is en hoe we deze waarnemen - een vraag die alleen maar relevanter is geworden nu we zelf met onze eigen telefoons kunnen filmen en fotograferen en deze beelden direct via verschillende kanalen delen. Wat kunnen experts op het gebied van fotografie, beeldende kunst en beeldredactie in de journalistiek ons vertellen over de impact van beeldcultuur op onze ervaring van de werkelijkheid?  

Bij deze editie van ‘De impact van beeldcultuur’ zijn te gast: Hanneke Grootenboer (kunsthistoricus), Isabelle van Hemert (beeldredacteur De Correspondent) en Tina Farifteh (fotograaf en filmmaker). Vooraf aan het gesprek vindt een inleidend interview plaats met Esmee Postma, gastconservator van Op scherp. De gasten worden geïntroduceerd door een beeldcolumn samengesteld door Femke Rotteveel, directeur van FOTODOK. 

Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Centraal Museum.

Bron: Centraal Museum

 

Supporting Partners 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Hogeschool Utrecht
Nimeto Utrecht
ROC Midden Nederland

Partners

De Maakruimte
Vechtclub
Grafisch Lyceum Utrecht
Herman Brood Academie
MaakJeStap
Media Perspectives
Stichting sQuare
Kunstenbond

Netwerk in kaart

Bekijk op de kaart welke organisaties nu deel uitmaken van Utrecht Creative Community. Ook op de kaart met jouw organisatie? Neem contact op.

Bekijk de netwerkkaart
 

 


ONDERDEEL VAN

Utrecht Talent Alliantie

 

 

  

GEFINANCIEERD DOOR

Utrecht Creative Community wordt ondersteund door de supporting partners, Provincie Utrecht en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

 

Cookie-instellingen